Comunicat de presă – Victor Opaschi a avut o întrevedere la sediul instituţiei cu o delegaţie a Sfântului Munte Athos

Comunicat de presă

În data de 11 iulie a.c., secretarul de stat Victor Opaschi a avut o întrevedere la sediul instituţiei cu o delegaţie a Sfântului Munte Athos condusă de părintele Prodromu Lavriotul, stareţul Marii Lavre, şi părintele Atanasie Prodromitul, egumenul Schitului Prodromu.

În cadrul întâlnirii secretarul de stat a făcut o amplă descriere a relaţiilor stat-culte din ţara noastră şi a prezentat misiunea principală a Secretariatului de Stat pentru Culte, aceea de a sprijini exercitarea libertăţii religioase. Ca principală instituţie a statului român responsabilă de elaborarea şi aplicarea politicilor publice în ceea ce priveşte viaţa religioasă, Secretariatul de Stat pentru Culte sprijină cultele religioase din România, atât activitatea pe care acestea o desfăşoară în ţară, cât şi în afara graniţelor ţării. Astfel, în ceea ce priveşte susţinerea funcţionării aşezământului românesc de la Sfântul Munte Athos, Schitul Prodromu, conform Legii nr. 114/2007, Secretariatul de Stat pentru Culte acordă anual suma de 250.000 de euro.

De asemenea, Secretarul de stat Victor Opaschi a prezentat în cadrul întrevederilor diferite aspecte ale relaţiei stat-culte în România:

În România, libertatea religioasă este principiul fundamental care guvernează relaţia dintre stat şi organizaţiile religioase (18 culte religioase, 35 de asociaţii religioase şi peste 800 de asociaţii şi fundaţii care desfăşoară şi activităţi religioase în baza O.G. 26/2000); toate acestea sunt organizații ale societății civile, libere și autonome față de stat, integrând peste 99% din populația rezidentă a României, conform Recensământului din anul 2011.

Statul român este neutru faţă de orice credinţă religioasă şi ideologie atee; statul român sprijină financiar cultele religioase, organizaţii private de utilitate publică, conform principiilor proporţionalităţii, nevoilor reale ale cultelor religioase şi al subsidiarităţii.

Au fost prezentate diferite aspecte din istoria de peste 160 de ani a Secretariatului de Stat pentru Culte, în special felul în care instituţia s-a transformat după Revoluţia din decembrie 1989 dintr-o instituţie-forţă concentrată pe supravegherea şi controlul cultelor religioase într-o instituţie democratică, având ca principală atribuţie sprijinirea exercitării libertăţii religioase şi a autonomiei cultelor religioase.

Membrii delegaţiei athonite au mulţumit conducerii Secretariatului de Stat pentru Culte pentru cooperarea excelentă şi sprijinul financiar pe care-l primeşte aşezământul românesc de la Muntele Athos.

Compartimentul de Relaţii cu Presa