Alocuțiunea secretarului de stat, Victor Opaschi, la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși – Craiova

Preafericirea Voastră,

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Dragi tineri,

 

Vă mulțumesc pentru invitația de a fi împreună cu dumneavoastră în acest început de toamnă, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, care, după întâlnirile de la Baia Mare, Cluj, Iași, Sibiu, iar acum Craiova, a devenit o adevărată  tradiție. Provinciile istorice ale țării noastre au devenit astfel, rând pe rând, gazde ale unui eveniment ce reunește tinerii ortodocși din țară și de peste hotare. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat activ în organizarea acestui frumos eveniment al dialogului, al prieteniei, ca și pe tinerii participanți.

Tema aleasă pentru această ediție ITO este unitatea pe care o dă unei comunități credința comună, ancorată în identitatea locală. Este credinţa care animă toate neamurile, după cum frumos o ilustrează diversitatea participanților, ce vin din regiuni, țări și chiar de pe continente diferite. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși ne dă prilejul să reflectăm asupra dimensiunii comunitare a credinței, la importanța exprimării publice a unei identități comune,  precum și a participării fiecăruia la edificarea binelui comun.

Evenimentul care începe astăzi vă va permite să descoperiţi, odată cu dimensiunea universală a acestei credințe împărtășite, particularitățile locale ale îndelungatei Tradiții creștine a Olteniei, aşa cum arată și imnul Întâlnirii de anul acesta. Stau mărturie minunatele biserici și mănăstiri care împodobesc cetatea Băniei şi întreg ținutul Olteniei, un exemplu de sinteză între tradiție și modernitatea artistică. Veți avea prilejul să vizitați, pe parcursul acestei întâlniri, câteva biserici și mănăstiri, parte a bogatului patrimoniu cultural, spiritual și artistic al Olteniei. Fiecare dintre ele simbolizează continuitatea identității românești, moștenirea lăsată nouă și vouă de înaintași. Este de datoria noastră să o păstrăm și să o îmbogățim în permanență. Simbioza dintre cultura bizantină, tradiția locală și arta europeană a făcut din acest spațiu un adevărat centru de spiritualitate și de cultură. Cred că evenimentul care debutează astăzi va fi un prilej extraordinar pentru fiecare dintre voi de a descoperi în toată frumusețea ei această minunată tradiție.

Am convingerea că astfel de întâlniri şi inițiative ale Bisericii, ca parte a societății civile, bazate pe voluntariatul tinerilor, sunt adevărate exerciții de civism pentru fiecare dintre noi. Organizate de tineri și pentru tineri, aceste evenimente oferă ocazia unor remarcante experiențe ale solidarității, ale bucuriei și idealurilor împărtășite. Numeroasele ateliere organizate și toate celelalte evenimente din cadrul Întâlnirii de la Craiova vor prilejui dialoguri fertile și vor pune bazele unor proiecte viitoare. Astfel de demersuri, ce presupun asumarea și exprimarea unor valori și responsabilități comune, sunt gesturi prin care tinerii participă la construcția României de mâine.

Am avut de multe ori ocazia să observ cum, sub păstorirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română își asumă și îşi exercită responsabilitățile publice. Ea a devenit un catalizator al spiritului civic printr-o multitudine de proiecte sociale, culturale și educaționale. Având o viziune largă despre rolul Bisericii Ortodoxe Române ca factor activ al societății civile, Preafericitul Părinte Patriarh a lucrat an de an pentru ca această lucrare publică a Bisericii să se dezvolte. Ea îi cuprinde acum pe toți cei care sunt deschiși spre spiritualitate, „tineri de toate vârstele”, sprijinindu-i pe cei năpăstuiţi şi pe cei care au nevoie de o nouă șansă. Această lucrare a Bisericii Ortodoxe Române mobilizează și întreține speranța în potențialul țării noastre pentru o viață mai bună. Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși este un astfel de eveniment plin de speranță. Este totodată şi o invitație adresată tinerilor de a duce mai departe această viziune, aceste proiecte, prin implicarea lor directă.  

De aceea, Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, susține acest eveniment. Un guvern responsabil investește în tinerii săi, în formarea lor umană, spirituală și civică, prin evenimente capabile să stimuleze coeziunea socială și inițiativa tinerilor.

Dragi tineri,

Întâlnirile Tinerilor Ortodocși demonstrează că religiozitatea reprezintă o resursă extraordinară pentru dezvoltarea spiritului civic contemporan. Credinţa poate fi o platformă ce favorizează cunoașterea reciprocă și un adevărat laborator al solidarității naționale și transnaționale. Întâlnirile pun în centru tocmai solidaritatea voastră. Solidaritate organizată în jurul unor idei comune care sunt cu atât mai prețioase cu cât cultivă acest spirit în rândul celor ce pregătesc societatea de mâine. Vă îndemn să vă asumați și să duceți mai departe acest spirit comunitar, ca dovadă incontestabilă a lucrării sociale pozitive a Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor acesteia.

Trăim într-o perioadă în care, așa cum deseori subliniază Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, deplângem faptul că societatea noastră, ca și celelalte societăți europene, se află într-un moment de criză morală, socială şi civică. Deși societatea se bucură din plin de roadele democrației, între care aş aminti în primul rând libertatea religioasă, această criză se face vizibilă printr-o lipsă a reprezentării și a încrederii. Fie că ne simțim izolați, fie că suntem lipsiți de încredere în ceilalți, sunt puține acele locuri în care ne simțim reprezentați în integralitatea noastră. Cu toţii suntem persoane care au nevoie de acces nu doar la drepturi și libertăți, ci și la sentimente și comuniune spirituală și umană. Evenimente precum întâlnirea de astăzi înseamnă mult mai mult decât o expresie a democrației și a libertății religioase. Ele reprezintă totodată prilejuri de manifestare a  demnității și responsabilității umane, a aspirațiilor noastre și mai ales dovada faptului că Biserica este o comunitate care ne adună și ne reprezintă ca persoane umane depline.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, plină de energia pe care o poartă orice întâlnire a spiritelor tinere, este ocazia de a mărturisi împreună faptul că Biserica, religia, credința înseamnă pentru societatea de astăzi și de mâine resurse fundamentale de speranță. Într-o lume marcată de anxietăți, de negativism, de pierderea speranței, voi, tinerii, aveți puterea de a dovedi că libertatea religioasă și exercitarea ei nu sunt amenințări, ci resurse pentru consolidarea unei societăți democratice. Biserica și cultele religioase sunt actori importanți ai societății civile care dezvoltă potențialul de solidaritate și încredere socială al comunităților locale, naționale și globale.

Nu pot încheia fără să felicit Arhiepiscopia Craiovei și pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, care, cu energia și tenacitatea cu care ne-a obișnuit, a reușit să organizeze o Întâlnire atât de frumoasă și de bogată în activități. Astfel de evenimente sunt menite să pună în valoare patrimoniul extraordinar al Olteniei, ca și importanța prezenței și afirmării glasului tinerilor în Biserică. Aș dori să îi felicit încă o dată  pe tinerii care s-au implicat în acest proiect, ca organizatori, voluntari și participanți, și să îi invit pe toți să păstreze mereu în viața lor acest spirit tânăr caracteristic fiecărei întâlniri „inimă către inimă”.

Vă mulțumesc pentru atenţie!