Mesajul secretarului de stat, Victor Opaschi, la târnosirea bisericii noi a parohiei Topa de Sus – Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Preacucernice Părinte Paroh Cornel Simai,

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la târnosirea bisericii noi a parohiei Topa de Sus, Protopopiatul Beiuș, Episcopia Oradiei, invitație pe care am primit-o ca pe o expresie a bunelor relații, de încredere și colaborare, între comunitatea pe care o părtoriți și Secretariatul de Stat pentru Culte.
Cu regretul că nu pot lua parte la eveniment din cauza unor angajamente prealabile, aș dori în primul rând să vă felicit sincer pentru această frumoasă reușită, care vine ca încununare și răsplată a eforturilor dumneavoastră și comunității pe care o păstoriți de a avea un nou locaș de cult, potrivit nevoilor liturgice ale parohiei. Ca secretar de stat pentru culte, aș dori să îmi exprim bucuria pentru faptul că v-am putut fi alături în proiectul dumneavoastră și că instituția pe care o conduc a putut sprijini, în limitele bugetului său, construcția acestei biserici.
Sfințirea unui lăcaș de cult este, desigur, în primul rând un prilej de mare bucurie spirituală pentru toți credincioșii, după cum spune Psalmistul: „Un lucru cer de la Domnul și-l doresc fierbinte: aș vrea să locuiesc toată viața mea în calea Domnului, ca să privesc frumusețea Domnului și să mă minunez de Templul Lui” (Psalm 27,4).
În același timp, târnosirea unei biserici este un semnal foarte bun pentru comunitatea locală, fiind un semn de sănătate nu doar spirituală, ci și comunitară. Doar o comunitate vie, deschisă și optimistă are disponibilitatea de a ridica noi lăcașuri de cult. Pentru că o biserică este, cum bine știu toți cei de față, nu doar un loc în care oamenii se adună la rugăciune: ea este și locul în care se manifestă cel mai activ, mai coerent și mai susținut solidaritatea comunitară. Sfințirea unei noi biserici este și o promisiune pe care comunitatea o face față de sine însăși și față de întreaga societate: aceea că, odată cu biserica, acolo se vor închega și proiecte sociale, educaționale, comunitare puternice și că lăcașul de cult va deveni un adevărat centru spiritual și comunitar.
Secretariatul de Stat pentru Culte, principala instituție a statului român responsabilă cu promovarea libertății religioase și a parteneriatului între stat și culte, cunoaște foarte bine disponibilitatea și eforturile susținute ale Bisericii Ortodoxe Române de a onora aceste promisiuni. De aceea, instituția noastră a sprijinit și sprijină construcțiile și reparațiile de biserici și lăcașuri de cult aparținând tuturor cultelor recunoscute, conform principiilor proporționalității cu numărul de credincioși și al nevoilor reale ale cultelor, principii înscrise în Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.
Sunt convins că și aici, noua biserică ortodoxă din Topa de Sus va reuși să dea un impuls ferm acțiunii comunitare și vă felicit încă o dată pentru că ați reușit să duceți la bun sfârșit această frumoasă lucrare. Preacucernice Părinte Paroh Cornel Simat, Vă doresc și pe mai departe o lucrare cât mai folositoare pe toate planurile, în mijlocul și împreună cu împreună cu comunitatea pe care o păstoriți!

Victor Opaschi
Secretar de stat pentru culte